Do konca roka má byť dokončený audit, ktorý predchádza zlučovaniu

15.04.2012 Bratislava

Bratislava 15. apríla (TASR) - Do konca tohto roka by mal byť dokončený audit, ktorý má predchádzať zlučovaniu inštitúcií v štátnej správe. Následne by malo dôjsť k ďalším krokom. Štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini (Smer-SD) v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike uviedol, že reforma verejnej správy sa nedá robiť za jeden deň a jej výsledky sa prejavia až o niekoľko rokov.

Pripomenul, že vláda Roberta Fica ide rušiť Fond národného majetku (FNM) SR a pripustil tiež, že uvažuje o zlúčení niektorých regulačných úradov. Mohlo by sa to dotknúť napríklad telekomunikačného, dopravného, leteckého úradu a iných. Dôjsť by malo tiež k zrušeniu špecializovanej krajskej správy. Pellegrini zdôraznil, že zlučovať inštitúcie treba, no je nevyhnutné robiť to opatrne. "Aby sme neohrozili chod štátu," povedal.

Poslanec Národnej rady SR Ivan Švejna (Most-Híd) vyčíta minulej vláde Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), že audit neurobila. V zlučovaní totiž vidí priestor na šetrenie. Myslí si, že spojiť by sa mohli napríklad ministerstvá školstva a kultúry. Švejna zároveň kritizuje súčasnú vládu Roberta Fica, že má vyšší počet štátnych tajomníkov na ministerstvách ako predchádzajúci kabinet. Podľa Švejnu sa takto nešetrí. "To je rozširovanie v štátnej správe," vyhlásil.

"Toto nie je problém, ktorý by mal traumatizovať spoločnosť," reagoval Pellegrini. Podľa neho je potrebné sa pozrieť aj na to, akú veľkú agendu má ktoré ministerstvo. Počet štátnych tajomníkov obhajuje tým, že "nie je jednoduché, aby jeden človek mohol kvalitne obsiahnuť celú agendu, ktorú rezort má".
 

Vyberte región